Τι είναι το άγχος και πως το αντιμετωπίζουμε;Αντιμετώπιση Άγχους από ψυχολόγο

Πολλοί Έλληνες πάσχουν από κάποιο είδος αγχώδους διαταραχής, καθιστώντας την το πιο συχνό διαγνωσκόμενο ψυχολογικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Σαν άγχος ορίζεται ως ένα αίσθημα φόβου, φόβος ή ανησυχία. Αυτό περιλαμβάνει συχνά και υπερβολικά συναισθήματα ανησυχίας σχετικά με θέματα όπως είναι τα παιδιά, τα χρήματα, η δουλειά ή η υγεία. Όταν αυτή η ανησυχία φαίνεται να καταλαμβάνει πολύ χρόνο από την ημέρα μας και κατ' επέκταση από τη ζωή μας, και όταν αυτός ο χρόνος είναι ρεαλιστικά δυσανάλογος σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε, αναφερόμαστε σε αυτό ως γενικευμένο άγχος.

Άγχος ή φοβία.

Στην περίπτωση που η υπερβολική ανησυχία, ακόμη και ο πανικός, συχνά απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο είδος των δραστηριοτήτων μας, όπως η οδήγηση ή όταν βρισκόμαστε σε ένα κατάστημα γεμάτο με κόσμο ή κάποιο ασανσέρ, αυτό λέγεται "φοβία". Κοινωνικό άγχος, ορίζεται ως η υπερβολική ανησυχία που έχουμε όταν νομίζουμε ότι μας παρακολουθούν, μας κρίνουν ή ακόμη και η αμηχανία μας σε κοινωνικές καταστάσεις. Η ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια αγχώδης διαταραχή όπου οι άνθρωποι βιώνουν επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις και συναισθήματα (εμμονές) ή / και όταν αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε επαναλαμβανόμενες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως το πλύσιμο των χεριών, ή τον υπερβολικό αριθμό ελέγχου όλων των ηλεκτρικών συσκευών κάθε φορά πριν φύγουμε από το σπίτι μας. Στη περίπτωση της διαταραχής πανικού, το άγχος βιώνεται με τη μορφή πολύ έντονη κρίσης πανικού κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι αισθάνονται σαν να τρελαίνονται ή έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, όπως ο υπεραερισμός, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ζάλη και εφίδρωση.

Έχω άγχος... Τι μπορώ να κάνω;

Αν στα παραπάνω στοιχεία συμπεριλάβουμε τα χιλιάδες άτομα σε αυτή τη χώρα που δεν ταιριάζουν ακριβώς σε όλα τα διαγνωστικά κριτήρια, αλλά βιώνουν αρκετό άγχος για να παρεμβαίνει στην γενική υγεία και ευτυχία τους, το άγχος είναι πραγματικά μια επιδημία ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αξιολογώντας τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιώ ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό βραχυπρόθεσμης ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως η άσκηση, η διατροφή  και άλλες δραστηριότητες που μειώνουν το στρες για να νικήσουμε μαζί το άγχος που έχει κατακτήσει το καλύτερο εγώ σας. Η δέσμευσή μου προς εσάς είναι ότι θα αρχίσουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα σε λιγότερο από 1-3 συνεδρίες.

Υπάρχει σχέση άγχους με την υγεία μου;

Όπως συμβαίνει με όλες τις μείζονες ψυχικές διαταραχές, υπάρχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα για το άγχος. Η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος που και οι δυο έχουν βρεθεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του άγχους μέσα στον εγκέφαλο μας. Τα ποσοστά κληρονομικότητας για τις αγχώδεις διαταραχές σε στενούς συγγενείς εξ' αίματος θεωρείται σημαντική. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το άγχος σας απευθείας σε εγκεφαλικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη την ολιστική προσέγγισή μας, ωστόσο, δεν πρέπει απλά να βιαστούμε να πάρουμε φάρμακα από έναν ψυχίατρο. Αντίθετα, πιστεύω στην χρήση συμπληρωμάτων και βοτάνων με φυσικές ουσίες που έχουν επίσης ισχυρές επιπτώσεις στην μείωση του άγχους. Ταυτόχρονα, πιστεύω πως μπορούμε να περιορίσουμε τις επιδράσεις που έχει το άγχος στη ψυχοσωματική μας διάσταση και με αυτό τον τρόπο να το περιορίσουμε χρησιμοποιώντας διάφορες φυσικές ηρεμιστικές ουσίες που ήδη βρίσκονται εκ φύσης στον εγκέφαλο απλά στην περίπτωσή μας είναι σε μικρότερο ποσοστό.

Μυαλό και πνεύμα στην αντιμετώπιση του άγχους.

Χρησιμοποιώ επίσης για έναν αριθμό των ασθενών μου την μέθοδο του διαλογισμού η οποία μπορεί να έχει μερικά καταπληκτικά και γρήγορα αποτελέσματα για το άγχος. Ο διαλογισμός, μετά απο χρόνια έρευνας, μου έχει δείξει ότι είναι επίσης μια ισχυρή πρακτική μείωσης του άγχους και από μόνη της. Φυσικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών, η τακτική άσκηση είναι ένα άλλο κρίσιμο συστατικό για τη θεραπεία του άγχους (όπως και για κάθε πρόκληση της διάθεσης) και τη συνολική διαχείριση του άγχους. Υποστηρίζω επίσης σθεναρά μια διατροφή χαμηλότερη σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη και με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έτσι ώστε να κρατάμε σταθερό το σάκχαρο του αίματος.

Αντικαταθλιπτικά και υγεία.

Πιστή στην ολιστική προσέγγισή μου, θα συστήσω φάρμακα στους πελάτες μου μόνο όταν άλλες στρατηγικές αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Ακόμα και τότε, ο στόχος είναι να διατηρηθεί η δοσολογία αλλά και η διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα χαμηλή και όσο το δυνατόν συντομότερη. Οι βενζοδιαζεπίνες (όπως Xanax και Ativan) και άλλα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, συχνά έχουν ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ παρενέργειες που περιλαμβάνουν αύξηση σωματικού βάρους, απώλεια της σεξουαλικής ορμής και της στυτικής δυσλειτουργίας, μέθη και κόπωση. Μπορεί επίσης να καταστεί πολύ δύσκολο να σταματήσετε αυτά τα φάρμακά λόγω συμπτωμάτων στέρησης. Το πιο σημαντικό όμως είναι το ότι στοιχεία έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια για τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης αντικαταθλιπτικών και τη χρήση βενζοδιαζεπινών. Πιστεύω ότι τα φάρμακά που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους μπορεί να έχουν μια θέση στο φάσμα της θεραπείας εφ' όσον όλες οι εναλλακτικές λύσεις διερευνηθούν πρώτα και αποτελέσουν μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ευεξία.

Μαζί θα βρούμε την λύση στο άγχος.Αντιμετώπιση παιδικού άγχους από ψυχολόγο

Για κάθε πρόκληση στην ψυχική υγεία, υπάρχει μια πραγματική λύση. Δουλεύω μαζί σας ως ομάδα για να σας βοηθήσω να αναπτύξετε μια πιο θετική και ανθεκτική προσέγγιση σε ότι σας προκαλεί άγχος. Όχι μόνο δεν χρησιμοποιώ στρατηγικές "γνωσιακής συμπεριφοράς" αλλά θα σας βοηθήσω να αναπτύξετε μια πιο ενδυναμωμένη ταυτότητα. Αυτό το καταφέρνουμε μαζί ασκώντας πιο ορθολογικούς τρόπου θεώρησης των πραγμάτων, καθώς και ασκήσεις για την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων όπως το να  αντιμετωπίζετε καταστάσεις που φοβάστε στην αρχή σε μικρή κλίμακα ή περιορίζοντας το άγχος σας για 15 λεπτά την ημέρα και κρατώντας ένα ημερολόγιο γι' αυτό.  Αντί να αισθάνεστε φόβο ότι οι άσχημες καταστάσεις θα σας βγάλουν εκτός του ελέγχου, θα αισθανθείτε μια αυξανόμενη αίσθηση προσωπικής δύναμης και εμπιστοσύνης στον εαυτό σας για να δημιουργήσετε τη ζωή που πραγματικά θέλετε. Οι σκέψεις σας θα γίνουν πιο θετικές και τα συναισθήματα που προκύπτουν απ' αυτές καθώς και τα αποτελέσματα στον ίδιο σας τον εαυτό θα αντικατοπτρίζουν αυτές τις σκέψεις. Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στο άγχος αλλά αισθάνονται περισσότερο ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, βιώνουν λιγότερο άγχος, περισσότερη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή.

Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δώστε τέλος στο πρόβλημα του άγχους που κυβερνάει τη ζωή σας και δώστε την ευκαιρία στον ευτό σας να αναπτυχθεί και να πετύχει ευεξία! Επικοινωνήστε τώρα μαζί μου.

Επικοινωνία

Τηλ: 2310 771 292

Κιν: 6977-931-287

ή

Γράψτε μου...

Τι γράψανε για μένα...

Ώρες Γραφείου

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 πμ - 09:00 μμ

Σάββατο

09:00 πμ - 02:00 μμ

Τηλέφωνα:

Τηλ: 2310 771 292

Κιν: 6977-931-287

Διεύθυνση:

Τριών Ιεραρχών 16

56224, Θεσσαλονίκη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Κάθε άτομο που βρίσκεται σε συνεδρίες με κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας θα πρέπει να είναι ενήλικας, να έχει δηλαδή συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί ή κάποιος έφηβος θα ήθελε να ξεκινήσει συνεδρίες μαζί μου θα πρέπει ο γονέας ή κηδεμόνας του να παραχωρήσει υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας ότι είναι ενήμερος και επιτρέπει στον ανήλικο γιο ή κόρη του να βρίσκεται σε συνεδρίες με ψυχολόγο είτε αυτές οι συνεδρίες γίνονται στο γραφείο μου είτε είναι συνεδρίες online.

Κλείστε ραντεβού με την Ψυχολόγο Online
Κλείστε ραντεβού με την Ψυχολόγο Online